neděle 26. března 2017

Robert Bryndza - Dívka v ledu

O čem to je?:


Poté co je v parku v jižním Londýně pod vrstvou ledu nalezeno tělo mladé ženy, na místo přijíždí detektiv šéfinspektor Erika Fosterová. Oběť, krásná dívka z mocné a bohaté rodiny, měla podle všeho dokonalý život. 

Když Erika začne pátrat hlouběji, vynoří se souvislosti mezi její vraždou a smrtí tří prostitutek, které někdo uškrtil, svázal jim ruce a hodil do vodních ploch po Londýně. 

Jaká je spojitost mezi dcerou vlivného lobbisty, který si myslí, že může ovlivňovat i vyšetřování, a mrtvými imigrantkami? Jaké temné tajemství dívka v ledu skrývala? 

Čím více se Erika přibližuje k odhalení pravdy, tím více se vrah blíží k Erice. Poslední případ detektiva šéfinspektora Fosterové skončil katastrofou a smrtí pěti policistů včetně jejího manžela. Eričina kariéra visí na vlásku, musí bojovat s vlastními démony i s vrahem, který je hrůznější než kdokoliv, komu čelila v minulosti. 

Dopadne ho dříve, než udeří znovu?


Co já na to?:

S touhle knihou se na konci roku roztrhl pytel. Všichni jí četli, všichni z ní byli nadšení, byla všude, kam se člověk podíval. A kdo jí nedostal k Vánocům jako by nebyl. Už jenom z důvodu tak velké propagace na knihu, která se vzala odnikud, jsem si řekla, že to zase bude to, co všichni milují a mě se to nebude líbit. Takových knih už tu bylo – Zmizelou počínaje a Bábovka konče. Sice se našlo pár výjimek, ze kterých jsem byla také nadšená, ale zase tak moc jich nebylo. Takže jsem se knize vyhýbala, odmítala si jí pořídit a pak byla slevová akce na Bux.cz a když už byla ve slevě, tak jsem si řekla, že tomu teda dám šanci. Nečekala jsem od toho vůbec nic, radši a byla jsem nakonec mile překvapená. Ale zase ne tak moc, abych se s ní fotila na Instagram a všem říkala, jak to musí číst.

O čem že to tedy je? Jedná se o detektivku odehrávající v Londýně. Jednoho dne je nalezena uškrcená dívka, jejíž tělo plavalo v rybníku pod ledem. Dívka byla dcerou místního lorda, milionáře, s kontakty ve vládě. K vyšetřování je přizvána skvělá detektivka Erika Fosterová, která má ale za sebou obrovskou tragédii, která ovlivnila nejenom její osobní život, ale i profesní kariéru. Erika tak dostává druhou šanci ukázat, že její dřívější pověst nebyla pouhou pověstí.

Erika se pouští do vyšetřování s velkou vervou, a po pár hodinách se jí podaří získat výpověď, díky které zjistí, že mrtvá Andrea se před vraždou nacházela v místním pochybném lokále s neznámým mužem a ženou. Jenomže výpověď se jí podařilo získat od pochybné, policejnímu oddělené dobře známé prostitutky, a tak musí Erika své nadřízené přesvědčit, že její stopa je dobrá. Jenomže se do toho zamíchává samotný lord Simon, který hodlá vést vyšetřování zpovzdálí a Erika mu nejde zrovna pod nos.

Netrvá dlouho a Erika je svými nadřízenými odstrčena na druhou kolej, neboť v mediálně sledovaném případu nechtějí vidět někoho, kdo nebude souhlasit s jejich názory, a navíc je tu stále lord Simon, kterého se podaří Erice urazit. Erika tak musí pátrat na svou vlastní pěst. Že se k vrahovi přibližuje, značí skutečnost, že jí samotný vrah poctí svojí návštěvou. Erice se podaří sice přežít, ale stále musí dokázat, že stopa, kterou policie sleduje, je špatná.

Postava Eriky Fosterové se nijak nevymyká ostatním detektivním postavám. Jedná se o ženu, která díky svému pochybení v práci přišla o manžela a další čtyři kolegy. Je vláčena policejním vyšetřováním, ze kterého se jí podaří vyváznout, ale její život už nikdy nebude takový, jaký byl. Manžel je mrtví, přišla o domov a zůstala na celém světě sama. Tato obrovská tragédie a smutek jí neustále provází. Máme tady tedy další nešťastnou vyšetřovatelku, která řeší svoje osobní problémy, kouří jednu cigaretu za druhou a o zdravém životním stylu v životě neslyšela. A stejně jako další jí podobní detektivní hrdinové, i ona dělá svým šéfům problémy a často zkouší limity, kam až se může dostat. Takže prostě a jasně, nic originálního.

Kniha je dobrá. Je čtivá. Je to dobrá detektivka, která mě bavila a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Ovšem případ, který se zde vyšetřuje mi tak trochu připomínal hlavní zápletku z knihy Volání kukačky od Rowlingové. Dále bych asi radši nemluvila o tom, že se jedná o thriller. Thrillerem bych to nenazvala ani náhodou. Je to prostě a jasně detektivka, která je dobrá a napínavá, ale do thrilleru to má daleko.

Tak trochu nechápu ten nadšený boom, který okolo téhle knihy vznikl. Co je na ní tak úžasné? Proč všichni říkají, že si to musíte přečíst? Ano, je to lepší průměr, ale pokud bych to měla srovnávat s detektivkami od Rowlingové, tak tu laťku, kterou Rowlingová nasadila, to nepřekonalo.

Na téhle knize je vidět, že se jedná o autorovu prvotinu, je to občas vidět v dialozích, autor nedokázal vytvořit originální hlavní postavu a celkově mi příběh přijde slepený z ostatních slavných detektivek.


Hodnocení: 70% - nenechte se odradit mými posledními negativními řádky a knihu si zkuste přečíst, není to špatný, rozhodně se jedná o lepší průměr, na prvotinu je to dobré dílo.

Pokud byste si knihu Dívka v ledu chtěli zakoupit, na Srovnavame.cz se můžete podívat, kde jí nabízejí nejlevněji.

Žádné komentáře:

Okomentovat