neděle 5. února 2017

Peter May – Umrlčí cesta

O čem to je?:


Pokud byste někoho zabili, pamatovali byste si to. Nebo snad ne?

Na opuštěnou pláž na hebridském ostrově Harris moře vyplaví neznámého muže. Je těžce podchlazený a sotva naživu. Neví, kdo je, ani jak se tam dostal. U sebe má mapu takzvané Umrlčí cesty. Netuší, kam ho zavede, ale ví, že se po ní musí vydat.

Detektiv George Gunn vstupuje na břeh ostrůvku ležícího dvacet mil západně od Vnějších Hebrid se zlou předtuchou. Na skále tu byl nalezen muž utlučený k smrti a detektiv musí zjistit, kdo to udělal a proč.

Dospívající dívka leží ve svém pokoji v Edinburghu a zoufale se snaží zjistit pravdu o smrti svého otce, průkopnického vědce. Čím víc se dozvídá o povaze jeho výzkumu, tím víc tuší, že za jeho zmizením stál někdo jiný.

Umrlčí cesta sleduje tři nebezpečné cesty k šokující pravdě — a ke zjištění, že nevědomost nás může stát život


Co já na to?:

Peter May patří mezi mé oblíbené autory, což kdo sleduje můj blog, dávno ví. Jeho trilogie z ostrova Lewis nebo čínské thrillery nemají chybu. Série Akta Enzo mě už tolik nenadchla. Teď jsem sáhla po další jeho knize, která nepatří do žádné série, a zase jsem narazila. Peter May je skvělý spisovatel, který má neuvěřitelné vypravěčské nadání, dokáže vtáhnout do děje a vyvolat napětí. Jenomže mám pocit, že po dvou povedených sériích už nedokáže navázat na vlnu úspěchu a další jeho knihy ve mně vyvolávají smíšené pocity. Akta Enzo jsou spíše průměrnou sérií, kdy první díl byl docela katastrofa, druhý díl už byl lepší. A teď Umrlčí cesta.

Peter May se zde vrací do Skotska na ostrov Harris a k detektivovi Gunnovi. Mám spíše pocit, že autor se snažil vsadit na jistotu, kterou mu zdejší prostředí zajistí. Ano, ostrov Harris je nádherný, zdejší přírodu bych opravdu ráda viděla na vlastní oči, ale nedokáže to zachránit prapodivnou zápletku, kterou autor vykreslil.

Takže o čem to je? Na pláži na ostrově Harris se probírá muž, který neví, kdo je, neví, jak se sem dostal a nepamatuje si vůbec na nic. Jediné, co je zřejmé je to, že ho moře vyplavilo, že je potlučený a vypadá to, že přežil nehodu na lodi. Na pláži muž zjišťuje, že ho pozoruje dalekohledem muž z druhého břehu a potkává zde paní venčící psa, která ho oslovuje jménem. Neal tak zjišťuje, jak se jmenuje a dokonce ho neznámá paní doprovodí do blízké chaty, kde zřejmě bydlí. Zde ho vítá jeho pes, na jehož jméno si kupodivu Neal pamatuje. Zatímco se snaží zjistit něco o své identitě, navštěvuje ho manželský pár Sally a Jon, kteří bydlí v sousedství. Z jejich návštěvy si Neal odnese zjištění, že má se Sally poměr. Ta ho také v noci navštíví a je velmi zděšená, že si na ní Neal nepamatuje. Druhý den se tedy za pomoci Sally vydává zjišťovat pravdu o své identitě.

V druhé dějové lince se potkáváme s Karen. Její otec před třemi lety spáchal sebevraždu a jí zanechal pouze s matkou, která si teď nastěhovala domů svého nového přítele. Karen je sedmnáct let a jedná se o opravdu problémovou dívku. Karen se totiž nikdy ze smrti svého otce nevzpamatovala. Svého tatínka milovala a nedokáže si odpustit svá poslední slova, která mu řekla. Cítí za jeho smrt odpovědnost. To vedlo k tomu, že fláká školu, nechala si ostříhat vlasy na ježka, své tělo propíchala tuctem piercingů a tetování má na většině těla. Karen navštíví svého kmotra, aby se více dozvěděla o svém otci, neboť matka se s ní o tom nehodlá bavit. Zde Karen zjišťuje věci, o kterých neměla ponětí a navíc existuje možnost, že její otec nespáchal sebevraždu a že stále žije. Karen se tedy pouští do pátrání po svém otci, které jí zavede na velmi nebezpečnou cestu.

Třetí dějovou linkou je příběh detektiva Gunna. Ten nachází mrtvé tělo v kapli na přilehlém ostrově. Svědci viděli muže utíkajícího z kaple, kde mrtví leží. Tím mužem je dle popisu Neal. Detektiv se tedy vydává za Nealem, aby zjistil, zda má se smrtí muže něco společného. Zde ale naráží na velmi zajímavé věci a zdá se, že z předem jasného případu se stane případ jeho kariéry.

Tak tolik asi k dějové lince. Na první pohled se zdá všechno velmi zajímavé a rozhodně to milovníky detektivky zaujme. Já taky nemám proti první polovině knihy nic, co bych jí vytkla. Ostrov Harris je zde opět velmi nádherně vykreslen, Peter May skvěle vypráví a čtenáře vtáhne do děje. Ovšem pak se příběh dostane do roviny, která mi přijde naprosto nereálná, neuvěřitelná a vše dospěje do konce, který je spíše křečovitý a nevěrohodný. A to nemluvím o tom, že autor zapomněl tak trochu vysvětlit pár věcí, které by mě zajímaly. Například, kdo zabil Karenina kmotra.

Postava Karen je spíše parodií na Lisbeth Salanderovou z Muži, kteří nenávidí ženy a člověk nechápe, jak matka mohla dovolit své dceři její výstřelky. Navíc vztah se svým otcem zde autor taky nedokázal věrohodně vykreslit. Na jedné straně Karen si stěžuje, že na ní neměl otec čas, na druhé straně je to tatínkova holčička.

No abych se tu zbytečně moc už nerozpisovala, Umrlčí cesta je pro mě spíše zklamáním. Začátek dobrý, druhá polovina knihy je katastrofa. A přitom to mělo tak dobrý potenciál, který autor nevyužil a radši se pustil do roviny, která mi k němu nesedí.


Hodnocení: 50% a to jen díky dobrému začátku.

Pokud byste si knihu Umrlčí cesta chtěli zakoupit, na Srovnavame.cz se můžete podívat, kde jí nabízejí nejlevněji.

Žádné komentáře:

Okomentovat