neděle 19. února 2017

Eric Rickstad - Tiché dívky

O čem to je?:


Provokativní, ambiciózní a nezapomenutelný příběh si zamilují čtenáři Iana Rankina, Joa Nesbøho a Grega Ilese.

Frank Rath si myslel, že když odevzdal odznak detektiva, vraždami už se nebude muset zabývat. Stal se soukromým vyšetřovatelem a v zapadlém městečku v severním Vermontu sám vychovává dceru. Pak se ale u silnice najde opuštěné auto a zdá se, že nádherná mladá dívka, která ho vlastnila, zmizela beze stopy. Vyšetřování Rathovi odhalí ty nejtemnější stránky lidské duše. Mladé ženy s tajemstvím mizejí jedna za druhou, Ratha trápí jeho násilná a bolestná minulost a znovu zjišťuje, že zlo číhá všude, i v těch nejmenších, zdánlivě idylických městečkách — a nikdo není v bezpečí.


Co já na to?:

O téhle knížce jsem přemýšlela, už když na podzim vyšla. Vlastně jsem si původně myslela, že se jedná o další severskou krimi, proto mě příjemně potěšilo, že se jedná o americkou detektivku odehrávající se na venkově ve Vermontu. Mám ráda tyhle detektivky, které se odehrávají v jakémsi zapadákově, je špatné počasí a kort když autor napíše prolog takový, jako je u téhle knížky. Tenhle prolog vás okamžitě připraví na pořádnou jízdu, i když ne tak krvavou, jak jsem očekávala.

Příběh začíná ve chvíli, kdy detektiv Grout dostane hlášení od své příbuzné, že se pohřešuje jeho sestřenice Mandy. Jenomže je tu takový problém. Mandy byla ve svých šestnácti letech prohlášena za dospělou a vyšetřování se tady nemůže rozjet naplno, než uplyne sedmdesát dva hodin. Detektiv Grout tedy požádá svého přítele Franka Ratha, který působí jako detektiv na volné noze, aby se na zmizení Mandy podíval. Do neoficiálního vyšetřování se také zapojí policistka Sofie Testová. Frank Rath objede Mandiny příbuzné a má čím dál větší pocit, že dívka jen tak neodjela za dobrodružstvím. Případ se zamotá ve chvíli, kdy je v sousedním okrese nalezena zohavená mrtvola jiné pohřešované dívky.

Sofii napadne prověřit, zda za posledních několik měsíců nebylo hlášeno zmizení stejně starých dívek a skutečně nalezne tři další případy. Ačkoliv detektivové mají pocit, že to může spolu souviset, nedaří se jim nelézt společnou stopu. Z dovolené se vrací šéf policejního oddělení, který dá svým podřízeným zapravdu a pověří Franka, aby se na to podíval. Jde o to, že všechny dívky pochází z různých okresů a každý případ je vyšetřován nezávisle a jiným oddělením.

Frank Rath ovšem má i své vlastní starosti, kromě toho, že nemá žádné zaměstnání, neboť od policie již dávno odešel, dozvídá se, že vrah jeho sestry se možná co nevidět dostane zpět na svobodu za dobré chování. Navíc se nemůže dovolat své dceři Rachel, která studuje daleko od domova a on o ní má starost. Do toho má zdravotní problémy se svými bolavými zády. Přesto se pouští do vyšetřování případu s plnou vervou.

Tahle detektivka je pořádně drsná a temná. Není to jenom okolní podzimní krajinou, neboť čtenář má pocit, že už dlouho zde nevysvitlo slunce, ale je to i temnou stránkou příběhu. Autor se nebojí zabřednout do brutality, některé popisované vraždy jsou opravdu nechutné. Tuhle detektivku bych přiřadila k povedeným severských detektivkám, a jak už se píše na začátku, rozhodně bych se nebála srovnávat autora s Jo Nesbem, ačkoliv spíše s Nesbovo ranou tvorbou (kdo zná Nesba, ví, že se autor zlepšuje s každou další knížkou).

Příběh začíná pozvolna, autor si prvních sto stran bere na to, aby čtenáře uvedl do děje, představí nám každou hlavní postavu a její příběh, občas to protkne vyšetřováním zmizelé Mandy. Autor nám dokonce ukáže historii vražd v této nepříliš šťastné americké krajině. Kniha je čtivá, a ačkoliv autor často utíká od hlavní záplety do vyprávění kriminalistické historie nebo se zabývá soukromým svých hrdinů, není to nijak rušivé, naopak já to brala jako příjemné zpestření.

Hlavní postava Frank Rath není typickým policistou nebo detektivem, je to nezaměstnaný člověk, který žije sám, milostné zápletky má dávno za sebou, rád se napije a samozřejmě si sebou vláčí břímě v podobě viny za sestřinu smrt. Ale není to žádná zoufalá figurka, jakou bývají hrdinové detektivek. Frank není alkoholik nebo gambler, ano minulost ho stále ovlivňuje, ale i když je to takový samotář, působil na mě sympaticky.

Vyšetřování se pořádně rozjede v polovině knihy, kdy autor odsune soukromí a starosti detektivů do pozadí a naplno se věnuje hlavní zápletce. V poslední době se zrodil takový trend, kdy autoři polovinu knihy řeší starosti a strasti vyšetřovatelů a kriminalistická zápletka upadá do pozadí. Tady v téhle knize to díky bohu není, ano na začátku nás autor uvede do sociální, ekonomické a rodinné situace hlavních hrdinů, ale nemá potřebu to řešit polovinu knihy, za to má u mě plusové body.

Co mě ale u téhle knihy trochu zklamalo, tak to je občas předvídatelný děj. Některé situace jsou prostě tak typické, že je vám rovnou jasný, jak to dopadne. Zejména když se do vyšetřování vloží Rathova dcera Rachel a na vlastní pěst rozjede vlastní vyšetřování. Nebo když se polovinu knihy mluví o propuštění vraha Rathovi sestry, tak je jasné, že se tady o tom nemluví jenom tak a věrnému čtenáři detektivek musí být jasné, kam to povede.

Dalším mínusem je tak trochu hlavní zápletka. Autor nepřišel s ničím novým ani šokujícím. Takových příběhů už tu bylo bezpočet a bohužel i vyšetřovatelé jsou nevyčnívající a zapamatovatelné osoby.

Hodnocení: 70% - Ačkoliv autor napsal dobrou detektivku, která se čte sama, jedná se spíše o lepší průměr. Bohužel knihu si za pár měsíců nebudete pamatovat. Ale tím nechci říct, abyste si ji nepřečetli, pořád je to dobrá detektivka, i když nepatří mezi ty nejlepší.


Za poskytnutí recenzního výtisku bych chtěla poděkovat nakladatelství Host, které mi knihu poslalo. Ještě jednou mockrát děkuji.

Pokud byste si knihu Tiché dívky chtěli zakoupit, na Srovnavame.cz se můžete podívat, kde jí nabízejí nejlevněji.

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Knížku neznám, ale nevypadá vůbec špatně :) Jestli na ni v knihovně narazím, určitě jí dám šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuju :) určitě jí šanci dej, za přečtení stojí :)

      Vymazat