čtvrtek 8. prosince 2016

Jan Nejedlý, Jakub Šofar – Po práci legraci

Přináším takovou menší recenzi na tuto knížku, neboť jsem jí koupila jako dárek našim k Vánocům a díky tomu, že mi dorazila domů 14 dní před Štědrým dnem, tak jsem měla možnost si jí prolistovat a částečně přečíst. Rovnou se přiznám, že jsem jí nečetla celou, ale s jejím obsahem jsem se seznámila tak, abych o ní mohla napsat pár řádek. Bohužel kniha už je skoro všude vyprodaná, podařilo se mi jí ulovit na eshopu Neoluxoru.

O čem to je?:


Lexikon lidové tvořivosti z dob socialismu.
Víte, čemu se za socialismu říkalo moč mrtvé asfaltérky? Co to byl šedý mor, štrougalky, buzertaška, Leninovy sáně či bakelitový jaguár? V době před revolucí jsme zažívali zlatou éru lidové tvořivosti – a to nejlepší z ní najdete právě v této knize. Dostáváte do ruky jedinečný přehled historie, v níž minulost ožívá skrze vtipy a žerty. Zábavný i poučný bedekr na cestu do hlubin totality ilustruje dobový obrazový materiál. 


Co já na to?:

Jedná se o seznam sloganů používaných za komunismu. Tyto slogany vymysleli sami lidé a zlidověli natolik, že se používali prakticky v každé domácnosti. Tyto slogany dokazují humor nás Čechů a i jakousi nadsázku a také jednu z možností, jak se vyrovnat s tím, co se zde dělo.

Jednotlivé slogany jsou řazeny podle abecedy jako v nějakém slovníku. U každého slova je popis nebo vysvětlení čeho se to týká a jak slovo vzniklo. Většinou šlo o zkomolení slov nebo přezdívky. Najdou se tu jak výrazy pro potraviny, akce pořádané komunisty a nebo překomolená jména hlavních představitelů země.

Není to žádné složité čtení, je to spíše pro pobavení a pro relax na jedno odpoledne. Pro nás mladé je to dobré, abychom si mohli připomenout to, v čem naši rodiče vyrůstali a žili. Pro dospělé čtenáře, kteří komunismus zažili, je to připomenutí dob minulých a zavzpomíná na tuhle dobu. Kniha je napsána pro pobavení a odpočinek.

Já osobně jsem nečetla všechny slogany, protože některá už znám z domova nebo mě to úplně nezajímalo. Většinou se jednalo o státníky, o kterých se mi zrovna číst nechtělo. Ale našla jsem zde hodně výrazů, které jsem neznala, a některé významy mě rozhodně pobavily. Škoda, že tyhle knihy se nepoužívají při školní výuce, já si myslím, že takovou hodinu dějepisu, kde se zrovna probírá komunismus, tak by to odlehčilo a pobavilo a celkově by to přispělo k zájmu žáků k výuce.

Kniha je graficky situována do podoby sešitu, který se používal ve škole. Je to takový ten starý sešit s bleděmodrýma ťupkama na obálce s šedými papíry. Vevnitř jsou i kreslené obrázky postaviček a každé písmenko abecedy je odděleno postavičkou pana Vajíčka z reklamy za socialismu. Kniha je navíc doplněna i krátkými slogany anebo básničkami. Na konci jsou pak i fotografie dobových plakátů, a nebo fotky státníků a představitelů KSČM.

Hodnocení: 100% - skvělý dárek pro rodiče, kteří žili za socialismu. Rozhodně pobaví a zase zjistíte něco, co jste třeba nevěděli.


PS: knihu bych asi nedoporučovala pro voliče KSČM, zaryté komunisty a pro ty, kteří tvrdí, že za komunistů bylo líp. To by asi nedopadlo dobře. 

Žádné komentáře:

Okomentovat