čtvrtek 24. listopadu 2016

Keira Cass – Šťastně až navěky, Dcera

Tak když už jsem se prokousala třemi díly, které mě postupně zklamaly až dokonce naštvaly, tak jsem se vrhla i na zbytek série. Doufala jsem, že to bude lepší, že Dcera nebude propadák a jak to dopadlo, se můžete dočíst níže. Opět jsem spojila dvě recenze, neboť díly k sobě patří a přijde mi zbytečné se tu rozepisovat o každé zvlášť.

Kiera Cass - Šťastně až navěky

O čem to je?:


Kniha povídek ze světa Selekce. Než se America přihlásila do Selekce, jiná žena musela projít touto soutěží, aby se stala královnou. Aspen nikdy nevěřil, že se vymaní z chudoby, která provázela všechny příslušníky jeho kasty. Avšak poté, co se stane strážcem, dokáže, že kasty nemusí určovat lidskou budoucnost. Marlee Tamesová se přihlásila do Selekce a prince Maxona zbožňovala, ale nikdy by si nepřipustila, že se může zamilovat i do někoho jiného. Princ si nikdy nemohl vybrat, co bude dělat – o všem rozhodoval jeho otec, ale nyní nastal okamžik, kdy vše musí vzít pevně do svých rukou. Bonusové scény, epilog, mapy a ilustrace navíc! (moje poznámka: jaké mapy??? Ty jsem tam teda rozhodně nenašla.)


Co já na to?:

Tak tady se jedná o povídkovou knihu, která je bonusem k celé sérii Selekce (bez knihy Dcera). Najdeme zde povídky o královně a její Selekci, příběh Marlee a její lásky, pohled na určité události z Aspenovi hlavy, dále je tu, co předcházelo Selekci v Maxonově hlavě nebo co se stalo se zbylými účastnicemi Selekce.

Nebudu se tu zbytečně rozepisovat k jednotlivým povídkám, každopádně můžu říct, že princ Clarkson byl ještě úděsnější než jeho syn a jeho chování v Selekci mi přišlo odporné. Maxon si to u mě trošičku vyžehlil, neboť jsem měla konečně šanci ho trochu pochopit. Stejně ale tím, co dělal v Selekci, si to u mě pokazil už dávno.

Co se týče povídek Aspena a Marlee, tak zde se jedná o dva různé pohledy na jednu událost. U Marlee, kde autorka vypráví její příběh, je to celkem logické, ovšem u Aspenovi části mi to přijde zbytečné. Mnohem radši bych byla, kdyby se autorka zaměřila na jiné období jeho příběhu než tohohle. Ale budiž.

Z knihy se tak napůl dovíte něco nového, ale v druhé půlce je to totéž co už známe, akorát vyprávěno z jiného pohledu. Není to zase tak zbytečná kniha, ale rozhodně to ani není nejdůležitější. Spíše bych to doporučila věrným fanouškům Selekce, kterých je jistě dost, ale pro čtenáře, kterého Selekce tolik neoslnila, to není nijak potřebná kniha. Ale bylo zajímavé zjistit, jaká byla královnina Selekce nebo jaký byl příběh Marlee, který mě nejvíce z knihy zajímal.

Hodnocení: 50%

Kiera Cass – Dcera

O čem to je?:


Princezna Eadlyn od malička stále dokola poslouchala vyprávění o tom, jak se potkali její rodiče. Ona ovšem ani náhodou netouží opakovat jejich romantický příběh! O svém životě však nerozhoduje sama. Její protesty jsou naprosto zbytečné, i ona si musí manžela vybrat v Selekci.

Co já na to?:

Dcera je pokračováním Selekce po dvaceti letech. Hlavní postavou je zde Eadlyn, která se má stát budoucí královnou a protože v zemi opět dochází k rebelii a povstáním, rozhodně se král Maxon vyhlásit Selekci, aby lidi zaujal a odvedl od černých myšlenek. Eadlyn se ovšem vdávat rozhodně nemíní, je šťastná tak jak žije a je ráda svou vlastní paní a nehodlá se o své soukromí dělit. Ale protože svého otce nadevše miluje, smluví s ním obchod a se Selekcí souhlasí.

Do paláce tady přijíždí třicetpět nápadníků, ze kterých si budoucí královna má vybrat manžela. Ale tito nápadníci Eadlyn vůbec nezajímají a rozhodne se jim ze života udělat peklo a přinutit je, aby sami radši opustili palác a vrátili se domů. Jenomže lid se uklidnil pouze na chvíli, navíc dojde k několika princeznino přešlapům a najednou je Selekce důležitější než se původně zamýšlelo. Navíc Eadlyn zjišťuje, že jí kluci nejsou zase tak ukradení, jak si myslela a postupně si začínají získávat její srdce.

Tak tady jsem byla nadšená. Konečně! První díl z celé Selekce mě zaujal podobně jako Dcera. Byla jsem stejně nadšená. Eadlyn je sice nesnesitelná a protivná hrdinka, ovšem své matce nesahá ani po kotníky. America byla zoufale nerozhodná a dokázala čtenáře unudit svými neustálými myšlenkami, kterého si teda má vybrat. A trvalo jí to skoro celé tři díly. Eadlyn se v ničem rozhodovat zase tak nepotřebuje, ta potřebuje přijít k rozumu, což se jí podaří už na konci knihy a nepotřebuje k tomu tři díly. Díkybohu. Navíc mi zde nevadí ani jedna postava, jak tomu bylo v předešlých knihách. Zatímco jsem byla zhusená z Maxona a nad Aspenem jsem kroutila hlavou, tady se mi ty chlapci líbili.

Původně jsem si myslela, že tohle bude kniha napsaná pouze pro další zisk peněz, ale mile mě překvapila a už teď vím, že Selekce z pohledu Eadlyn mě bude bavit více než ta předešlá. Jenom se modlím, aby v dalším díle nedošlo ke zklamání, jako tomu bylo u Elity. No tak uvidíme.


Hodnocení: 75% - za mě nejlepší díl.




Žádné komentáře:

Okomentovat