sobota 22. října 2016

Samuel Bjork – Sova

O čem to je?:


V lese kousek od Osla je v podivném hnízdě ze sovího peří nalezeno tělo sedmnáctileté dívky, jež se před tím ztratila z domova pro problémovou mládež. Případem se začne zabývat zkušený detektiv Holger Munch se svým týmem. Vyšetřování pro nedostatek stop začíná váznout na mrtvém bodě, ale pak IT odborníkovi z oddělení vražd záhadný hacker pošle nahrávku, jež odhalí znepokojivé podrobnosti o osudu zabité dívky; ve filmu se na okraji mihne silueta vraha převlečeného za sovu, nočního dravce symbolizujícího smrt...

A pátrání se roztočí na plné obrátky. Sova opět přináší promyšlenou, napínavou zápletku a proniká hluboko pod povrch lidské mysli stejně jako první Bjorkův román V lese visí anděl. Zároveň se v ní noříme hlouběji do soukromí detektivů Holgera Muncha a Mii Krügerové, které si díky veleúspěšnému prvnímu dílu řady již oblíbili čtenáři v řadě zemí. Spolu s tím, jak se snaží co nejrychleji rozlousknout zapeklitý případ a zastavit brutálního vraha, se oba vyšetřovatelé musí porovnat i s řadou výzev, které před ně staví jejich osobní životy.


Co já na to?:

Tak jsem se konečně dočkala a vyšlo pokračování V lese visí anděl. První díl z celé série mě naprosto nadchnul, takže jsem se těšila a doufala, že druhý díl bude ještě lepší. Samuel Bjork dokázal svojí prvotinou, že je opravdu dobrý spisovatel, dokázal si najít hodně nadšených čtenářů, možná jako ve své době Jo Nesbo.

A o čem je pokračování? V lese najde nadšený přírodovědec tělo dívky, která leží zcela nahá na vystlaném sovím peří, okolo sebe má několik předmětů, dívka je navíc situovaná do zvláštní polohy a na hlavě má paruku. Tato dívka bydlela v blízkém domově pro problematické děti, tento domov se věnuje zahradnictví a učí své klienty zahradničení. K případu je povolán známý detektiv Holger Munch, který se zrovna rozhodl věnovat více své rodině, a to hlavně dceři a vnučce. Navíc se potýká s novým faktem, kterým je rozhodnutí jeho bývalé ženy se znovu provdat. Holger okamžitě zatahá za nitky, aby mohl na případu spolupracovat s Miou Krügerovou, která je momentálně na neschopence a musí docházek k psychologovi, aby se mohla vrátit do práce. Mia stejně jako v prvním díle bojuje se závislostí na lécích a alkoholu, kterými si léčí své vlastní démony.

Vyšetřování se sice rozjede, ale stejně rychle uvízne na mrtvém bodu. Dívka byla tři měsíce nezvěstná, ale nikdo jí nehledal, protože krátce po svém zmizení napsala vedoucí domova zprávu, že odjela za otcem. Dívka je navíc hrozně vyhublá, v žaludku se našly zbytky psích granulí. Co se dívce stalo, kde byla a co vrah svým jednáním sleduje? Na to nikdo z týmu nedokáže odpovědět. Světlo do případu vnese hacker Skunk, který kontaktuje svého bývalého kamaráda Gabriela, který nyní pracuje pro policii. Skunk odkáže Gabriela na temné stránky na internetu, kde je film se zavražděnou dívkou. Tento film sice dokáže odpovědět na některé otázky vyšetřovatelů, ale naopak jich mnoho také přinese. A to hlavně jednu jedinou, kdo je tajemný muž převlečený za sovu v pozadí filmu.

V příběhu se také řeší osobní problémy hlavních hrdinů. Holger bojující s únavou a myšlenkou na svatbu bývalé ženy. Mia neustále bojuje s démony a svojí závislostí. Velký prostor zde dostala i Holgerova dcera Miriam, která se zamilovala do jiného muže, než za kterého je provdaná. Jak její linie zapadá do příběhu, to si budete muset počkat skoro až do konce, ale stojí to za to. Akorát můžu říct, že mi je ve finále Miriam líto, jak to s ní dopadlo. Bjork knihu navíc skvěle ukončil a nechal několik otázek, které čtenáře navnadí na další pokračování, které bude asi bohužel za dlouho.

Autor zde opět nezklamal a druhý díl může směle svojí kvalitou konkurovat prvnímu. Ale laťku, kterou Bjork prvním díle nasadil, zde překonat nedokázal. Ano, je to skvělý, je to napínavý, je to výborný thriller a výborná severská krimi. Ale už tomu chybí ta senzace, kterou dokázal Bjork vyvolat prvním dílem. Kniha je napsaná stejným stylem, autor zde nedokázal přijít s něčím novým.
Bjork se svojí tvorbou hodně přibližuje králi severské krimi Nesbovi, ale nedokáže ho zatím překonat. Abych vysvětlila, proč nejsem ze Sovy tak nadšená, jako všichni okolo, uvedu příklad. Nesbo se každým svým dílem zlepšoval, až dosáhl vrcholu se Sněhulákem. Dalšími knížkami už laťku nedokázal překonat, přestože se jednalo o skvěle napsané knihy. Bjork zatím vytvořil svého Sněhuláka v knize V lese visí anděl. Sovou se tomuto dílu vyrovnal, ale nepřekonal.

Hodnocení: 80% - jak říkám, je to hodně dobrý, ale mě to trochu zklamalo. Čekala jsem od toho víc, než jsem měla.

Za poskytnutí knihy bych chtěla poděkovat internetovému knihkupectví Martinus.


Pokud byste po knize zatoužili, najdete ji zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat