čtvrtek 20. října 2016

Hjorth, Rosenfeltd – Poslední zkouška

O čem to je?:

Sebastian Bergman čelí dosud nejnebezpečnějšímu protivníkovi: nesmírně inteligentnímu sériovému vrahovi se zvláštním posláním. Kdo šlápne vedle jako první?

Sebastian Bergman rozehraje hru s nevyzpytatelným sériovým vrahem, který touží vymýtit hloupost v povrchní společnosti.

Hvězda televizní reality show je nalezena v opuštěné školní budově — s prostřelenou hlavou přivázaná k židli v koutě. Na sobě má špičatou čepici a na holých zádech připnutý test — soudě podle počtu chybných odpovědí oběť selhala v nejdůležitější zkoušce svého života. Záhy se ukáže, že jde o první ze série vražd zaměřených na mediálně známé osobnosti. Kriminální oddělení však hledá důkazy na místech činu marně. Klíčem se stanou komentáře na sociálních sítích a anonymní dopisy zaslané do redakcí novin. Je zřejmé, že jejich autor má o vraždách informace, které zná jenom policie — a vrah.


Co já na to?:

Jedná se již o pátý díl z celé série o psychologovi Sebastianu Bergmanovi. Tento psycholog je součástí týmu státní kriminální policie a jeho postava se vymyká zatím všem hlavním hrdinům severské krimi. Nejedná se o žádného alkoholika nebo ztroskotance (i když svým způsobem je). Sebastian má za sebou tragickou minulost, bez toho by to prostě nešlo, ale svoji ztrátu řeší sexem. A to s jakoukoliv ženou, třeba i tou, která je součástí vyšetřování nebo příbuznou svých kolegů. Navíc má Sebastian takovou pitomou povahu, takže ho vlastně skoro nikdo nemá rád. A Sebastian to rozhodně nikomu neulehčuje.

Rovnou na úvod řeknu, že pokud jste nečetli předchozí díly, tak se do téhle knihy ani nepouštějte. Autoři se totiž ve svých detektivkách zaměřují nejenom na případ, ale i na osobní život členů vyšetřovacího týmu. A protože se jedná o pátý díl, soukromé události se prolínají všemi díly. Najdeme tu Torkela, zoufale zamilovaného do své kolegyně Ursuli. Pak je tu Billy, který trpí psychickou poruchou, která se u něho naplno rozjela po dvou zabití pachatelů, dál je tu Vanja neustále řešící vlastní identitu a uvězněnou mezi svým biologickým otcem a mužem, který jí vychoval. A pak je tu Ursula, tahající Torkela za nos, která sama neví, co má se svým životem dělat. A o Sebastianovi, který má vlastní důvody, proč setrvávat v týmu, kde ho všichni nesnáší, už jsem se zmiňovala.

V tomto díle se náš tým honí za velmi nebezpečným a inteligentním vrahem, který se rozhodl vyhnat všechny hloupé lidi, kteří se zúčastňují reality show nebo jsou slavný díky svým blogům nebo videím, z médií. Dle vraha upadá společnost, lidi se již nevzdělávají, nemají zájem o nové vědomosti a dávají přednost sledování bezduchých pořadů či čtou bulvární plátky. Jeho oběti musí před svou smrtí splnit vědomostní test, a pokud neodpoví požadovaný počet otázek, umírají. Vrah je poté posadí do školy, na záda jim přilepí test a na jejich sociální sítě vyvěsí jejich skóre. Pro Sebastiana je tento vrah velkou výzvou a dochází zde k utkání dvou inteligentních mozků.

Kniha se vlastně nevymyká předchozím dílům. Je opět skvěle napsána, čte se lehce, stránky utíkají. Přesto bych možná uvítala nějakou menší změnu, poslední díly mi totiž přijdou jako přes kopírák. Osobní život hlavních hrdinů je čím dál tragičtější a celkově je to takové menší depresivnější čtení. Každopádně je to stále skvělá severská krimi, která může směle konkurovat dalším autorům tohoto žánru. Autoři umí vytvořit napětí, mají dobré nápady na zápletky a celkově jsou jejich vrazi originální. Nemůžu říct, že by kniha byla slabší nebo lepší než předchozí díly, myslím si, že si můžou být všechny jejich knihy rovny. Co můžu říct je to, že autoři rozhodně ví, jak ukončit své knihy a navnadit čtenáře na další díl, který je jaksi v nedohlednu.


Hodnocení: 70% - taková klasická severská krimi. 

Žádné komentáře:

Okomentovat