sobota 11. června 2016

Stephen Williams - Dívka, která si říkala Tuesday

O čem to je:

Hluboko pod ulicemi Londýna žije Tuesday. Labyrint opuštěných tunelů se stal jejím domovem i útočištěm. Sem se uchýlila, aby se schovala před lidmi, kteří jí krutě ublížili. Odtud se jim mstí. Ukradli jí celý život. A ona jim teď vezme ten jejich. Nemá už totiž co ztratit.
Když se objeví spojení mezi Tuesday a brutálními útoky na členy londýnského gangu, přistane případ na stole detektiva Losse: vyhořelého policajta, kterého pronásleduje stín nikdy nevyřešené vraždy jeho dcery.
Před třemi lety mu zemřela v náručí. Přišel pozdě a nikdy si to nepřestal vyčítat. Co je to za policajta, když neumí najít ani vraha vlastní dcery? Teď ale Loss poprvé znovu cítí naději: možná je právě případ Tuesday klíčem ke zjištění, proč musela jeho dcera zemřít.



Co já na to?:

Slyšela jsem o téhle knize mnoho, takže jsem byla zvědavá. Hodně jsem četla, že je to lepší než celá Lisbeth Salander z Milénia a ano, musím tyhle zprávy potvrdit. Nejsem sice skalní fanda Milénia, ale četla jsem ho a rozhodně jsem nebyla z něho tak nadšená jako z téhle knihy.

Od prvních stránek nabírá kniha obrovský spád a vlastně se zastavíte až na konci. Takhle kniha Vás od první stránky vezme za pačesy a už nepustí. Přestat číst je prakticky nemožné. Pořád potřebujete číst dál a dál. Příběh svižně a plynule ubíhá, kapitoly jsou krátké, kolikrát jenom na půl stránky, takže ačkoliv kniha má něco okolo 320 stránek, kdyby nebylo velkých mezer mezi kapitolama, měla bych jich mnohem míň.

Co se týče samotného příběhu, tak se jedná o pořádnou jízdu, kdy vlastně jenom koukáte, zda je tohle opravdu možné. Prostě a jasně velmi naštvaná sedmnáctiletá dívka se to rozhodla nandat všem, kteří jí v minulosti ublížili, a rozjede něco tak obrovského, že to položí skoro celý Londýn. Se svými velkými znalostmi počítačů, internetu a hlavně podzemí dokáže připravit tak velkou pomstu, že to paralyzuje skoro všechny hráče děje.

Jakou k tomu měla motivaci a co se jí vlastně stalo a jakou roli v tom hraje zesnulá dcera detektiva, který dostane Tuesdayinu pomstu na stůl se vlastně dozvíte až skoro na konci. A jak tohle všechno může skončit? Přečtěte si sami…

Co bych knize vytkla je asi pořádná dávka deprese, kterou autor nastolil. V knize vlastně nic moc pozitivního a hezkého nenajdete. Nejedná se o pozitivní příběh, kde všechno dobře skončí. Každá postava příběhu nemá šťastný osud a zázraky se tu nedějí. Všichni tu o něco přišli. Mají pouze možnost naučit se svojí ztrátou žít a nebo se vydat cestou pomsty….


Hodnocení: 90% - přece jenom mohl jít autor více do hloubky a trochu víc se rozepsat, ale k přečtení rozhodně doporučuju.

Žádné komentáře:

Okomentovat