čtvrtek 19. května 2016

Jaromír 99, Jan Novák – Zátopek

O čem to je:

„Je to hranice bolesti a utrpení, která dělí chlapce od mužů,“ říkal Emil Zátopek. Právě posouvání mezí možností vlastního těla z něj udělalo fenomenálního běžce a jednoho z nejslavnějších sportovců historie. Když na olympijských hrách v Londýně v roce 1948 vyhrál běh na deset kilometrů a na pětikilometrové trati skončil druhý, nepovažoval to za velký úspěch. Z následující olympiády v Helsinkách přivezl tři zlaté medaile a stal se legendou, ale připsal si i důležitější vítězství – postavil se proti režimu za svého svěřence Stanislava Jungwirtha a prosadil, aby vůbec mohl na olympiádu odcestovat. Největší úspěchy Emila Zátopka i jeho seznámení s celoživotní láskou Danou můžeme znovu prožít díky scénáři Jana Nováka a vizuálně opojnému provedení Jaromíra 99.


Co já na to?:

Nejsem fanda komiksů a ani nevyhledávám životopisy, ale přesto jsem po všech recenzích a obrázcích z této knihy, byla zvědavá, jak lze zpracovat životopis atletického hrdiny do komiksu. A musím říct, že kniha mě velmi příjemně překvapila.

Autoři se v komiksu zabývali životem běžce Emila Zátopka od narození po Olympiádu v Helsinkách, kde sportovec vyhrál tři zlaté medaile. A zaměřili se zde i na seznámení Zátopka se svojí ženou Danou a událostem předcházejícím Olympiádě v Helsinkách. Životopis je stručný, nenáročný, plný důležitých faktů a mezníků v životě Zátopka. Není zde žádná plytká odbočka a ani popis ostatních osob vyskytujících se v Zátopkově životě a přesto to naprosto k pochopení povahy a osobnosti Zátopka naprosto stačí. Autoři zde pěkně vykreslili (doslova) rodinu sportovce a jejich obavy o synovo zdraví, dále pak pěkně popsali osobnost Dany Zátopkové a její strach o manželovu kariéru a najdeme zde i malou odbočku o osudu trenéra Zátopka, kterému sportovec vděčí za první velké výsledky ve své kariéře. Pravdou je, že je zde vykreslena spíše atletická kariéra Zátopka než jeho osobní život, ale ve finále to vůbec nevadí.

Co se týče komiksu, obrázky jsou nádherné, stylizované pouze do několika barev, které k sobě skvěle ladí. Některé obrázky jsou bez textu, některé s vysvětlivkami, jakého období se týkají a jsou zde psány i výsledky z Olympiád a závodů. Autoři nezapomněli se zmínit i o Zátopkových konkurentech. Najdeme zde i pár obrázků z tréninků a závodů samotné Dany Zátopkové anebo ze života manželů.

Hodnocení: 90% - za mě je to krásné umělecké dílo, které Vám zabere cca hodinu k přečtení, takže doporučuji ke kávě na odpoledne, kdy máte chuť si přečíst něco oddechového, rychlého a nenáročného. 10% procent ubírám z toho důvodu, že mě ve finále trochu zamrzelo, že autoři životopis utnuli na Zátopkově vrcholu kariéry a už se dále sportovcovi nevěnovali.

Za knížku bych moc chtěla poděkovat knihkupectví Martinus, pokud byste dostali chuť k přečtení, knížku seženete zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat