úterý 23. února 2016

Jak se zbavit nechtěných knih ...

Znáte to, dostanete pod stromeček nebo k narozeninám knížku, kterou byste si nikdy nepořídili, není to váš šálek kávy, nebo když už to přečtete, jedná se o strašnou blbost, co teď s tím? Nebo si koupíte knížku v dobré víře, že bude skvělá a ona není. Dalším případem jsou knihy, které jsme před lety doslova hltali, a dneska nechápete, jak takovou blbost jste mohli milovat.

Je několik způsobů jak se tohoto závaží zbavit a přitom se jedná o jednoduché tipy.

1.       Darování

Vaší kamarádce nebo známému se blíží narozeniny, je před Vánoci a tak pokud víte, že kniha by se jim mohla líbit, můžete zkusit jim knihu zabalit jako dárkem. Jenom bacha, pokud už si nevzpomínáte, jak jste ke knize přišli, je dobré se zamyslet, zda dotyčný, kterého chcete obdarovat není zrovna dárcem této knihy. To by pak byl pěkný trapas.


2.       Antikvariát

Pokud ho máte ve městě (já bohužel ne) můžete zkusit knihy udat právě tam. Zisk z toho asi nebude nic moc, ale pokud se jedná o staré vydání knížek, velký zisk nemůžete čekat ani u prodeje knih.

3.       Charita, dětské domovy, sociální zařízení

Nemusíte se pohybovat v sociální oblasti jako já, abyste nevěděli, že leckteré knihy, zejména ty dětské a pro náctileté můžete po předchozí domluvě odvést do dětského domova a udělat tak dobrý skutek a potěšit tak ty nebohé děti. Domovy pro seniory zase uvítají do své knihovničky klasické romány a beleterii. Například domov pro seniory u mě ve městě pořádá každoroční bazar knih, kam knihy donesete, a staroušci knihy za symbolický poplatek prodají veřejnosti, která je většinou zvána inzerátem v novinách. Senioři si tak vydělají nějaký peníz na chod domova, který jim pomůže vylepšit nabízené služby. Jasně, zisk je naprosto nulový, ale na druhou stranu uděláte dobrý skutek a potěšíte druhé lidi.

4.       Vyhození, zničení

No tak to je naprosto jednoduchý způsob. Ale je to škoda, vždy se zamyslete, zda by vám trocha úsilí nestála za to, potěšit jiné, anebo si vydělat nějaký ten peníz navíc.

5.       Prodej

Tak to je způsob, který já praktikuji nejčastěji. Existuje už hodně různých internetových bazarů a obchodů, ale nejlepší způsob je pokusit se prodat knihu na stránkách, kde se shromažďují osoby, které žijou knihami. Navíc prodejem si můžete vylepšit rozpočet, i když to není nijak závratná částka. Ale například mě se podařilo, když jsem byla nezaměstnaná na podpoře si tak přilepšit a ty prachy se mi vážně hodily i když byly v řádu stovek. Navíc pokud prodáváte knihu, kterou jste si pořídili před lety, je to fajn zisk navíc, protože už jste s těmi penězi nepočítali. Když prodáváte knihy, potkáte tak zajímavé lidičky, se kterými si i případně můžete o dané knize pokecat, případně poradit co číst a i vy můžete získat zajímavé informace kromě peněz. Je jasné, že neprodám knihy za plnou cenu, za kterou jsem jí pořídila, tak to prostě nefunguje. Musíte těm lidem nabídnout zajímavou a přijatelnou cenu, je dobré se taky podívat na ostatní inzeráty vztahující se k danému titulu a zjistit za jakou cenu prodávají ostatní. Pak mám dvě možnosti, buď nabídnout podobnou cenu a doufat, že lidi osloví právě vás anebo nabídnout nižší cenu. I když kniha vypadá jako nová, je jednou přečtená, investice, kterou jste do ní investovali, už se vám prostě v plné výši nevrátí.


Tak to bylo pár tipů na to, jak se zbavit knih, které doma překáží, nejsou chtěné a je opravdu škoda knihy vyhodit, vždy můžete udělat radost jiným a udělat tak dobrý skutek anebo si přihodit do peněženky pár stovek navíc a dojít si koupit něco, co byste si normálně nemohli dovolit. I když se na tom nedá zbohatnout, občas se prostě každá kačka navíc hodí.

Žádné komentáře:

Okomentovat