sobota 16. ledna 2016

Hjorth & Rosenfeldt: Němá dívka


O čem to je:

O velikonočních svátcích je surově zavražděna rodina se dvěma malými chlapci. Sebastian Bergman a jeho tým zjistí, že u tragédie byl nejspíš svědek. Je jím desetiletá Nicole, která v tu dobu byla u svých bratranců na návštěvě. Policisté předpokládají, že se schovává v lese. Dívka je nezvěstná tři dny a její šance na přežití v divočině jsou malé. Policie se proto rozhodne požádat o pomoc veřejnost, přestože tím může vraha na svědkyni upozornit.
Bergmanovi se podaří děvče vystopovat a vznikne mezi nimi zvláštní pouto. Nicole je však hluboce traumatizována a nemluví, jen kreslí obrázky. Sebastian Bergman s ní začne pracovat a zjišťuje, že mu čím dál víc připomíná jeho vlastní dceru, o kterou přišel. Dokáže dívku před vrahem ochránit?

Co na to já:

Jedná se už o čtvrtý díl z pera této dvojice. Na rozdíl od jiných autorů se autoři zaměřují hodně na osobní život celého vyšetřovacího týmu, někdy si až říkám, zda to až nepřehání. Tento díl se od předchozích nijak neliší, Sebastian se stále snaží sblížit se svojí nově nalezenou dcerou, což se mu v tomto díle celkem i zdařile daří. Přesto tato kniha je spíše o Sebastianovi, neboť ztracená Nicol jak už je uvedeno v anotaci, Sebastianovi velmi připomíná zesnulou dceru a s Nicol a s její matkou se až velmi nezdravě sblíží. Sebastian Bergman je vůbec zajímavá postava, je to nevyléčitelný sukničkář, lhář a všechno hezké ve svém životě si dokáže zničit. A i v tomto díle se mu podaří naštvat kolegy svojí milostnou aférkou s jednou osobou vystupující ve vyšetřování.


Každopádně i tento díl je povedený, vražda je velmi brutální a vrah velmi chladnokrevný. Tato zápletka se autorům hodně povedla, ale bohužel se jí nevěnovali tolik, kolik bych si přála a opět spíše rozváděli osobní linii vyšetřovatelů. Přestože vrah je odhalen hodně stránek před koncem, až si říkáte, o čem zbytek knihy bude, autoři však dokázali na posledních stránkách příběh otočit a navodit chvíle napětí.


Příběh končí jako v minulých dílech zvratem v osobním životě vyšetřovatelů a opět vás donutí se těšit na další díl. Každopádně kdo nečetl předchozí díly a chtěl by si knihu přečíst, doporučuji nejdříve přečíst celou sérii, protože bez znalosti předchozích knih, by jste netušili, co se tu odehrává.
A co vy, četli jste už někdo tuhle sérii a jaký názor na ní máte?

Hodnocení: za mě 70%

Žádné komentáře:

Okomentovat